Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-schermen.be Online advies en inspiratie over tuinschermen, afsluitingen en buitenschrijnwerk.
Tuin-schermen.be
banner image

Rietmatten schutting

In België zijn er heel wat groene draadafsluitingen te zien. Hoewel deze ideaal zijn om je erf af te sluiten zijn ze iets minder goed in het leveren van privacy. Een oplossing om tegelijkertijd je draadafsluiting een opfrisbeurt te geven en tegelijkertijd ook meer privacy te krijgen, is om te kiezen voor rietmatten.

 

Naast draadafsluitingen kan je deze matten natuurlijk ook gebruiken om een ietwat verouderd hekwerk op te frissen. Een rietmat is in feite een dunne plaat van rieten takken die dicht bij elkaar worden gestoken. Eens deze mat voor of achter de draadafsluiting komt te staan, is er niets meer door zichtbaar. Alternatieven voor de rietmat zijn kokosmatten, dopheidematten, wilgenmatten, bamboematten en boomschorsmatten.

 

Benieuwd naar advies en een prijs voor een tuinscherm op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

 

Rietmatten mogelijkheden en alternatieven

Een rietmat spreekt natuurlijk voor zichzelf en veel verschillende varianten zijn er niet direct.

Waar je wel een verschil in kan vinden zijn de grootte, dichtheid en kleur van de rietmatten. Naast de strogele variant, zijn er ook enkele donkerdere varianten aan te kopen.

Indien je je zin niet vindt onder de rietmatten, kan je natuurlijk ook altijd voor alternatieven gaan:

 

Kokosmat

Een kokosmat wordt ook veel gebruikt als mat om je schutting wat op te frissen.
Kokosmatten hebben daarnaast nog het voordeel dat ze eenvoudig beklimbaar zijn door klimplanten én dat ze heel goede isolators zijn. Heb je regelmatig last van te veel straatlawaai of te luide buren? Kokosmatten zorgen voor een absorbatie aan geluid, waardoor de decibels al meteen afnemen.

 

Dopheidemat

Een dopheidemat lijkt een beetje op rieten matten. Dopheide is een kleine struikvormige plant. Wanneer de takjes van deze plant worden geoogst en gedroogd, worden ze stug en stijf en kunnen dus perfect dienst doen als vervanging voor een rieten mat. Doordat de takken iets kleiner zijn moeten ze samen worden gebonden door middel van staal- of metaaldraad.

 

Wilgenmat

De wilgenmat wordt vervaardigd uit de jonge takken van een wilg. Eens de plooibare jonge takken zijn gedroogd en uitgehard, zijn ze bruikbaar voor de wilgenmat. Deze mat ziet er vooral qua uitzicht helemaal anders uit. De takken lopen immers volledig door van onder naar boven en zijn een pak dikker dan de takjes van dopheide of riet.

 

Bamboemat

De milieuvriendelijkste versie van matten voor afsluitingen blijft bamboe. Bamboe groeit immers razendsnel terug en is dus meerdere keren te oogsten. Net zoals bij de wilgenmat is de uitstraling van een bamboemat ook iets breder en robuuster.

 

Schorsmat

Helemaal anders dan de vorige besproken matten is de schorsmat.

 

Hier gaat het niet om de takken, maar om dikke lagen, lange boomschors. Deze worden bij elkaar gehouden door metaaldraad.

 

 

Kostprijs tuinschermen matten

Prijzen verschillen sterk per materiaal en per periode. Er zijn vaak aanbiedingen, waardoor je altijd wel een deal kan vinden.
In ieder geval kosten matten je niet al te veel geld.

 

Rietmat: Kostprijs begint bij ongeveer 20 euro.

 

Kokosmat: De goedkoopste optie! Prijzen beginnen vanaf 12 euro.

 

Dopheidemat: Begin vanaf 22 euro.

 

Wilgenmat: Kostprijs begint bij 20 euro.

 

Bamboemat: Vanaf +/- 20 euro.

 

Schorsmat: Prijzen beginnen gemiddeld al bij 22 euro.

 

Offerte ontvangen?

Nieuw tuinscherm plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.