Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-schermen.be Online advies en inspiratie over tuinschermen, afsluitingen en buitenschrijnwerk.
Tuin-schermen.be
banner image

Betonplaten

Betonnen afsluitingen worden tegenwoordig weer iets meer gebruikt. De oude, vaak lelijke, betonplaten worden vervangen door hedendaags uitziende, moderne tuinschermen met allerlei motieven en kleuren. Betonschermen zijn in de meeste gevallen opgebouwd uit verschillende, kleinere platen die je zelf in elkaar moet stoppen of laten stoppen.

 

Benieuwd naar advies en een prijs voor een tuinscherm op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

 

Voordelen en nadelen van betonplaten als tuinscherm

 

Voordelen betonnen afsluitingen

  • Beton is een heel sterk materiaal.
  • Betonnen afsluitingen zijn ideaal om buiten te staan, ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden.
  • Beton is ondoorkijkbaar.

 

Nadelen betonnen afsluitingen

  • Beton is heel zwaar!
  • Niet heel makkelijk om te plaatsen.
  • Indien beton niet behandeld is kunnen schimmels en mossen op beton groeien: af en toe ontmossingswerken uitvoeren is dus de boodschap!

 

betonplaten

 

Betonnen afsluitingen plaatsen

Betonnen afsluitingen plaatsen is geen simpel werkje!
Vooraleer je betonplaten als afsluiting plaatst, zijn er ook nog enkele voorbereidende werkjes van toepassing.

 

Voorbereiding

Vooraleer je begint moet je natuurlijk eerst perfect weten waar je de betonnen afsluitingen wilt en natuurlijk ook het aantal benodigde betonplaten.
Na deze voorbereidingswerken trek je het best beschermende kledij aan. Betonplaten zijn immers zwaar en kunnen voor ongelukjes zorgen.

 

Hoekpaal verankeren en draad spannen

betonnen afsluitingenAls eerste moet een put van ongeveer 50 cm worden gegraven om daarin een hoekpaal te verankeren met cement. Let bij deze hoekpaal op het aantal sleuven! Indien je wilt dat de hoekpaal betonplaten naar twee kanten laat gaan, heb je twee sleuven nodig. Is de hoekpaal het einde van de tuinschermenconstructie, dan heb je maar 1 sleuf nodig.

 

Vervolgens wordt precies rechtover deze eerste hoekpaal een houten profiel geplaatst betonnen afsluitingen(of een tweede hoekpaal indien het over een kleine afsluiting gaat). Veranker dit houten profiel met schoorlatten, zodat het zeker niet kan omvallen.

 

Vervolgens span je een drietal spantouwen met dezelfde afstand boven elkaar, tussen de hoekpaal en het houten profiel. Hiertussen worden later de betonplaten geplaatst.

 

Plaatsing steunpalen

betonnen afsluitingenVooraleer je deze betonplaten tussen de spantouwen plaats, moet je echter eerst nog een steunpaal plaatsen. Zorg ervoor dat er precies één betonplaat tussen de steunpaal en de hoekpaal past. Plaats een betonplaat tussen de hoekpaal en steunpaal (of tussen twee steunpalen) om de afstand perfect te weten.

 

Vervolgens graaf je opnieuw een gat voor de steunpaal in te plaatsen en giet je deze toe met cement. Zorg ervoor dat de steunpaal mooi waterpas staat!

 

Betonplaten plaatsen

Vervolgens plaats je tussen de hoekpaal en steunpaal één betonplaat (onderaan). Controleer vooraleer je verder gaat of deze betonplaat volledig naar onder is gezakt, zodat er geen opening onder de betonnen afsluiting te zien is.

 

Nadat je zeker bent dat de betonplaat goed is geplaatst, haal je de houten steunpaal weg en vervang je deze door een betonnen steunpaal. Werk zo de volledige tuinafsluiting af.
Vooraleer je de volgende betonplaten bovenop de onderste betonplaten plaatst laat je alles een dag rusten.

 

Schuif de volgende dag de resterende betonplaten tussen de palen.

 

Tips bij het plaatsen van betonnen afsluitingen

  • Werk bij een tuin met redelijk wat hoogteverschillen trapsgewijs. Je laat met andere woorden je tuinafsluiting mee stijgen of dalen met de grond.
  • Vraag altijd hulp! Probeer minimaal met 2 personen te zijn. Betonplaten zijn ongelooflijk zwaar en dit werkje is zeker geen simpele klus!
  • Indien je betonplaten wilt slijpen doe je dit best met een diamantslijpschijf.

 

Betonnen afsluiting prijzen

Beton is geen heel duur materiaal. Reken op ongeveer 80 tot 85 euro per meter.
Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om slechts gedeeltelijk met beton te werken. Meestal wordt dan geopteerd voor de steunpalen en eventueel de onderkant van de tuinschermen in beton te plaatsen.

 

Hiervoor betaal je ongeveer 50 euro per meter. Hierbij moet wel nog de kost van het andere materiaal worden gerekend.

 

Offerte ontvangen?

Nieuw tuinscherm plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.