Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-schermen.be Online advies en inspiratie over tuinschermen, afsluitingen en buitenschrijnwerk.
Tuin-schermen.be
banner image

Geluidswerende tuinschermen

Tuinschermen dienen voornamelijk voor privacy doeleinden. Onder privacy verstaan we natuurlijk niet alleen het verstoppen van onszelf en onze gasten, maar ook het dempen van onze conversaties en geluid.

Iedereen heeft wel één of meerdere buren die een tikkeltje te nieuwsgierig zijn en graag alles horen wat jij of je bezoekers te zeggen hebben. Door voor een geluidswerend tuinscherm te kiezen is dat vanaf nu verleden tijd.

 

Uiteraard is een geluidswerend tuinscherm niet alleen noodzakelijk om je buren te doen stoppen met afluisteren. In sommige gebieden is er gewoon te veel lawaai van de straat afkomstig. Om je rust te bewaren kan het dan ook gewoon noodzakelijk zijn om te kiezen voor geluidswerende tuinschermen.

 

Benieuwd naar advies en een prijs voor een tuinscherm op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

 

Niveau van geluidswering

Het is niet altijd nodig om speciale geluidswerende tuinschermen te plaatsen. Meestal is dat alleen nodig bij extreme geluidshinder. Bepaalde materialen isoleren geluid sterken dan andere. Hieronder een overzicht.

 

Golfplaten isoleren het minst van allemaal. Sowieso is een golfplaat al geen al te mooie oplossing als tuinscherm, maar ook de geluidsdichtheid is niet bepaald goed te noemen. Daarom zouden wij al zeker niet kiezen voor dit materiaal.

 

Houten tuinschermen zijn een tikkeltje beter, maar dat komt voornamelijk omdat deze ook wat dikker zijn dan de golfplaten.

 

Een bakstenen of betonnen muurtje isoleert al een pak beter. Tot twee keer zo goed als hout.
Het best van al zal een schanskorf of steenkorf nog doen. De dikke sierschermen absorberen het geluid moeiteloos.

 

geluidswerende tuinschermen

 

Werking van geluidswerende afsluiting

Een gewoon tuinscherm isoleert natuurlijk niet voldoende. Door allerlei kieren en naden kan al het geluid immers nog steeds door de omheining komen.

 

Een oplossing kan zijn om te kiezen voor beplanting voor je tuinscherm. Een struik zal zeker wat helpen, maar blijft nog een groot deel van het lawaai doorlaten. Uit onderzoek is gebleken dat een heg pas vanaf 20m lengte enigszins geluid absorbeert.

 

De beste oplossing blijft om een speciaal tuinscherm aan te schaffen die het geluid absorbeert of terugkaatst. Of een combinatie daarvan. Tuinschermen die speciaal bedoelt zijn als geluidswerend, zijn vaak gemaakt uit een materiaal die geluid absorbeert of terugkaatst (zoals kokosvezel), met daartussen nog een geluidswerende plaat bevestigd.

 

Absorberen:

Bij bepaalde materialen wordt geluid geabsorbeerd.
Het geluid wordt met andere woorden opgeslorpt door de plaat of het materiaal, waardoor niets of een minimum van het oorspronkelijke geluid nog aan de overkant van het tuinscherm zal klinken.

 

Terugkaatsen:

Bij een terugkaatsende afsluiting wordt het geluid meteen weer teruggekaatst van waar het kwam. Dat heeft te maken met de dichtheid van het materiaal.

 

 

De beste geluidswerende tuinschermen zijn…

Om uit te maken of een tuinscherm voldoende geluid isoleert is het belangrijk dat aan deze voorwaarden wordt voldaan:

  • Zo hoog mogelijk, zodat het geluid niet over het tuinscherm kan.
  • Het materiaal moet een hoge dichtheid hebben. Zo kan het geluid niet door de omheining filtreren.
  • Geen gaten in of onder het tuinscherm.
  • Een onregelmatig oppervlak zorgt ervoor dat het geluid wordt opgesplitst en aanzienlijk wordt vermindert.
  • Wijd genoeg zodat het geluid niet eenvoudig rondom het tuinscherm kan komen.
  • De volledige afsluiting moet worden geplaatst op de meest effectieve manier om geluid te verhinderen. Of wel gebeurt dit door de omheining lang door te trekken, of wel gebeurt dat door de omheining te laten draaien of er een hoek mee te vormen.

 

Offerte ontvangen?

Nieuw tuinscherm plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.