Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-schermen.be Online advies en inspiratie over tuinschermen, afsluitingen en buitenschrijnwerk.
Tuin-schermen.be
banner image

Hardhout tuinschermen

Overweeg je om tuinschermen te plaatsen maar twijfel je nog over het geschikte materiaal? Een schutting in hardhout is de ideale keuze wanneer je op zoek bent naar een mooie houten omheining die onderhoudsarm is en bovendien tientallen jaren mooi blijft. Lees hier meer over tuinschermen in hardhout, met name bankirai, padouk en azobé. Leer meer over hun levensduur, de mogelijkheden en hun kostprijs.

Ga snel naar:
Soorten hardhout voor tuinschermen
> Bankirai
> Azobé
> Padouk
Kostprijs hardhout tuinschermen
Keuzemogelijkheden hardhout tuinschermen
Onderhoud hardhout tuinschermen
Alternatief: Europees hardhout
Offertes aanvragen

 

 

Waarom kiezen voor hardhout tuinschermen?

Tuinschermen in hardhout hebben de volgende voordelen:

  • Duurzaam: (exotisch) hardhout gaat in veel gevallen meer dan 50 jaar mee. Dankzij hun hoge splijtweerstand en buigsterkte is het materiaal perfect voor buitentoepassingen.
  • Onderhoudsvriendelijk: hardhout hoeft geen nabehandeling te krijgen en hoeft met tijd ook niet overschilderd te worden met bv. lak of beits.
  • Veel uitvoeringen mogelijk: tuinschermen in hardhout zijn in verschillende houtsoorten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo bestaan er ook shutterschermen die je naar wens kunt openen en sluiten of kun je tuinschermen afwisselen met andere omheiningen, zoals steenkorven of betonpalen.
  • Diverse plaatsing mogelijk: sommige hardhouten tuinschermen kun je zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Dit geeft veel afwisseling aan het uitzicht van jouw omheining.

 

Soorten hardhout voor tuinschermen

Er bestaan verschillende soorten hardhout. De bekendste zijn exotische hardhoutsoorten. We bespreken hieronder enkele van de populairste voor buitentoepassingen.

1) Bankirai

Tuinscherm bankirai

Bankirai is een tropische hardhoutsoort die afkomstig is uit Indonesië en Maleisië. Ze behoort tot duurzaamheidsklasse 2. Je herkent bankirai aan zijn mooie geelbruine kleur. Door de minieme zichtbaarheid van de nerfstructuur oogt bankirai erg egaal. Bovendien hoeft deze houtsoort niet behandeld te worden en blijft die jarenlang mooi. Vandaar dat bankirai vaak terugkeert in allerhande buitentoepassingen: van tuinschermen tot tuinmeubels. Het grote nadeel echter is dat de producenten tegenwoordig niet meer aan de toenemende vraag kunnen beantwoorden. Dit zorgt ervoor dat bankirai steeds duurder wordt.

Prijs: +- € 50 per lopende meter voor afsluiting van 1 meter hoog

 

2) Azobé

Hardhout schutting

Het hardhout Azobé is afkomstig uit Afrika. Het is een bijzonder harde en vochtresistente houtsoort. Hierdoor is het uitstekend te gebruiken in natte, zelfs drassige gebieden waar contact met vocht en water frequent voorkomt. Daarbovenop is het de ideale houtsoort voor zware constructies, waaronder tuinafsluitingen, terrasoverkappingen en zelfs sluisdeuren. Je herkent azobé aan zijn unieke paars-bruine kleur. Deze houtsoort vergrijst niet, maar krijgt daarentegen een mooie donkerrode tot chocoladebruine glans. Azobé valt onder duurzaamheidsklasse 1.

Prijs: ± € 100 per lopende meter voor afsluiting van 1 m hoog.

 

3) Padouk

Tuinscherm hardhout

Padouk is een Afrikaanse hardhoutsoort die je eenvoudig herkent aan z’n karakteristieke rode kleur (‘corail’). In het begin van de plaatsing oogt het kleur vrij fel, maar het zwakt wat af na de plaatsing. Padouk vergrijst ook onder lange blootstelling aan de zon, maar dit proces gaat erg traag en gelijkmatig. Padouk classificeert onder duurzaamheidsklasse 1 en leent zich daardoor uitstekend als terrasplank, raamkozijn of afsluiting.

Prijs: ± € 90 per lopende meter (1 m hoogte)

 

TIP: kies altijd voor hardhout met het FSC of PEFC-keurmerk. Dit verzekert de koper ervan dat het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Kies je voor geïmpregneerd hout? Verzeker jezelf er dan van dat deze het KOMO-keurmerk draagt, wat erop wijst dat er geen schadelijke chemische stoffen zullen vrijkomen in de bodem.

 

Prijs hardhout tuinschermen

De prijs voor hardhout tuinschermen varieert sterk naargelang het type hardhout, de benodigde hoeveelheid panelen, de totale oppervlakte van het te omheinen stuk en de afwerking. Gemiddeld betaal je tussen de € 75 à € 150 per tuinscherm (incl. btw), met een grootte van 180 cm x 180 cm. 

Heb je de tuinschermen gekocht? Dan moeten ze natuurlijk ook nog geïnstalleerd worden. Daarvoor contacteer je best een ervaren plaatser. Soms moeten er voorbereidende werken aan voorafgaan. Denk hierbij aan het uitgraven van een greppel waarin de panelen met beton kunnen worden vastgezet. Zowel deze voorbereidende klus als de werkuren van de plaatser zullen het totale kostenplaatje nog meer opdrijven.

Benieuwd naar hoeveel tuinschermen in hardhout je gaan kosten? Vraag dan vrijblijvend advies en offertes aan via onze online offerteservice. Ontvang binnen enkele werkdagen voorstellen op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Keuzemogelijkheden hardhout tuinschermen

Kies je voor een schutting in (hard)hout? Dan kun je verschillende keuzes maken in het assortiment. Ga na wat voor jou belangrijk is. Elke keuze heeft een invloed op de totale kostprijs van jouw omheining.

  • Doorkijk: in de keuze van jouw tuinschermen in hardhout kun je de doorkijkgraad bepalen. Zo bestaan er zowel afsluitingen die volledig dicht zijn, als schermen die hier en daar nog licht doorlaten. Dit vergroot het ruimtegevoel en laat iets meer zijdelings licht binnen in de tuin.
  • Afmetingen: er zijn verschillende afmetingen mogelijk bij deze tuinschermen. Standaardmaten zijn vaak 180 x 180 cm, maar je vindt daarnaast ook schermen van 90 cm en 120 cm hoog en verschillende breedtes (vb. 40, 60, 90 tot 180 cm).
  • Decoratieve elementen: of je nu houdt van een strak ogende omheining, afgewerkt met betonpalen, of van een decoratief rasterpatroon… Je vindt binnenin het gamma hardhout tuinschermen een heleboel decoratieve mogelijkheden.
  • Afwerking met afdeklatten: dit is geen must voor jouw omheining, maar wel handig aangezien afdeklatten ervoor zorgen dat na een regenbui het water niet blijft staan. Dit heeft een positieve invloed op de levensduur van de tuinschermen.
  • Steunpalen of bijkomende omheining: bij de plaatsing van jouw tuinschermen kun je die aan palen bevestigen. Deze bestaan uit verschillende materialen, gaande van hetzelfde (hard)hout tot beton. Wissel je liever de hardhouten schutting af met bijvoorbeeld steenkorven of een haag? Dan kan dat eveneens. Deze optie is heel persoonlijk en hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke smaak.

 

TIP: Benieuwd naar de mogelijkheden van een schutting in hardhout voor jouw tuin? Dan raden we je aan om bij verschillende plaatsers advies en offertes op te vragen. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en vraag vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Onderhoud hardhout tuinschermen

Een hardhouten schutting is erg onderhoudsvriendelijk. Eigenlijk hoef je jarenlang niets te doen. Weet wel dat hout een natuurlijk product is en dat met het verloop van de jaren de kleur kan gaan veranderen. Sommige houtsoorten gaan vergrijzen. Bij anderen, zoals padouk, neemt de kleurintensiteit gewoon wat af. Voorkom je dit liever? Dan kun je het hardhout behandelen met een aangepaste olie. 

Indien er toch nog mosgroei of vuil op de schutting zou verschijnen, kun je dit eenvoudig afwassen met een vochtige doek en wat neutrale detergent.

 

Alternatief: tuinschermen in Europees hardhout

Tuinschermen in hardhout

Er bestaat misschien wel een label dat je ervan verzekert dat jouw exotische hardhout uit een verantwoord beheerd bos komt, toch verandert dat niets aan het feit dat het verschepen van die bomen nog steeds een hoge uitstoot kent. Bijgevolg heeft exotisch hardhout een ferme ecologische voetafdruk. Je kunt dit vermijden door te kiezen voor een even duurzaam alternatief: Europees hardhout.

Wil je graag investeren in Europees hardhout, dan kun je kiezen tussen eik, kastanje of robinia. Deze vergrijzen mooi met de tijd en geven jouw omheining een even authentieke en warme charme als hun exotische tegenhangers. Bovendien hoeft Europees hardhout niet in te boeten aan duurzaamheid. Ze behoren allemaal tot duurzaamheidsklasse 1 of 2.

Prijs: ± € 35 à 50 (incl. btw) per lopende meter. Daarbij is Europees hardhout vaak iets goedkoper dan tropisch hardhout.

 

TIP: de keuze voor tropisch of Europees hardhout ligt uiteindelijk volledig in jouw handen. Wil je graag nog wat meer advies met betrekking tot alle mogelijkheden? Aarzel dan niet om in contact te treden met een ervaren plaatser. Hij zal je met plezier bijstaan. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang snel offertes op maat van plaatsers in jouw buurt.

 

Offerte ontvangen?

Nieuw tuinscherm plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.