Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-schermen.be Online advies en inspiratie over tuinschermen, afsluitingen en buitenschrijnwerk.
Tuin-schermen.be
banner image

Houten tuinschermen

Het hoeft geen verwondering te scheppen, maar hout blijft het populairste materiaal voor tuinpanelen.Hout is een natuurlijk materiaal, en wat kies je beter dan een natuurlijk materiaal voor je eigen stukje natuur af te bakenen?!

 

Bij houten tuinschermen wordt steevast gekozen voor tuinhout. Tuinhout is een bepaald type hout die ideaal buiten te zetten is omdat het bestand is tegen zowat alle buitenshuise invloeden zoals regen, insecten, felle zon, wind, … Onder tuinhout zie je meestal twee houtsoorten terug, namelijk hardhout en geïmpregneerd hout.

 

Lees dit artikel om te weten komen wat de voordelen en nadelen van beiden zijn en uiteraard ook andere informatie over een houten scherm.

 

Benieuwd naar advies en een prijs voor een tuinscherm op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

 

Welke houten omheining?

Hardhout
Het meeste hardhout is afkomstig van loofbomen. Loofbomen worden graag gezien bij constructiematerialen, aangezien ze erg hard en duurzaam zijn. Wat uiteraard een sterke constructie, en in dit geval, een sterk tuinscherm als gevolg heeft.

 

Voor tuinschermen wordt tropisch hardhout het meest gebruikt. Dit zijn houtsoorten zoals bankirai. Deze tropische houtsoorten groeiden in erg vochtige omgevingen en zijn dus ideaal bestand tegen houtrot, schimmels en vocht.

 

Geïmpregneerd hout
Dit hout is meestal afkomstig uit dichtere regionen. Het minpunt daaraan is dat het hout vaak niet (voldoende) bestand is tegen houtrot, schimmels en vochtigheid. Daarom gaat men door een chemisch proces het hout met een zoutoplossing bewerken, waardoor het wel bestand wordt tegen houtrot, vochtigheid en schimmels.

 

tuinscherm-hout

 

Sterktes en zwaktes houten schermen

Algemene voordelen van hout zijn dat ze te overschilderen zijn, en dat ze een erg goede geluidsisolator zijn. Minder leuk aan hout is dat je putjes en schrammetjes meteen ziet.

Zoals we hierboven al vermeldden, heb je daarnaast twee soorten tuinhout. Elk van hen heeft zijn eigen eigenschappen en dus ook zijn eigen sterktes en zwaktes. We sommen alles even op in een handig lijstje:

 

Hardhout

Voordelen 

  • Geen extra behandelingen nodig. Vernissen, lakken of beitsen is niet nodig.
  • Hardhout is van een hoge duurzaamheidsklasse. Hierdoor gaat dit hout enorm lang mee.
  • (Tropisch) hardhout is een milieubewuste keuze. Bij de afbraak van dit hout worden immers geen chemische stoffen vrijgelaten, aangezien het een volledig natuurlijk materiaal is.

 

Nadelen

  • Gegarandeerd het duurste tuinhout is hardhout.

 

Geïmpregneerd hout

Voordelen 

  • Geïmpregneerd hout is voorbewerkt, waardoor je ook bij dit tuinhout geen (jaarlijks) onderhoud zult moeten verrichten. De aankoop van lak, beits en vernis is dus niet nodig! Eventueel opschuren kan wel nodig zijn.
  • Perfect bestand tegen schimmels, houtrot, insecten en alle weersomstandigheden.

 

Nadelen

  • Geïmpregneerd hout kwam door een chemisch proces tot stand. Deze chemicalieën zullen ooit dus in de natuur terecht komen.
  • Ben je van plan om het hout te overschilderen, lakken, beitsen of vernissen? Bedenk dan wel dat het gaat om een chemisch product die je behandelt. Voorzorgsmaatregelen zijn dan ook welkom!
  • Hout dat werd geïmpregneerd is nog steeds minder duurzaam dan (tropisch) hardhout. Dit hout is aan de andere kant wel weer goedkoper.

 

 

Duurzaamheidsklasse hout

Je vroeg je vast al af wat we bedoelden met ‘duurzaamheidsklasses’. Hout wordt ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklasses naargelang de kwaliteit van het hout. Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse, kom je de (+/-) levensduur te weten van het hout.

 

Er zijn vijf duurzaamheidsklasses:

 

Duurzaamheidsklasse één: Levensduur langer dan 25 jaar.
Duurzaamheidsklasse twee: Levensduur tussen 15 en 25 jaar.
Duurzaamheidsklasse drie: Levensduur tussen 10 en 15 jaar.
Duurzaamheidsklasse vier: Levensduur tussen 5 en 10 jaar.

Ten slotte heb je ook nog duurzaamheidsklasse 5, maar deze wordt nooit gebruikt voor tuinschermen. De levensduur is immers minder lang dan 5 jaar.

 

 

Houten tuinschermen prijzen

De prijs van een houten tuinscherm hangt af van welk hout je kiest (bepaalde houtsoorten kosten meer, vaak afhankelijk van de duurzaamheidsklasses.), hoeveel van dit scherm je wilt plaatsen, of je de houten tuinschermen al dan niet laat plaatsen, …
Het spreekt dan ook voor zich dat we je moeilijk een exacte prijs kunnen geven voor een houten tuinscherm.

 

We raden je aan om het onderstaande formulier in te vullen. Daardoor krijg je de contactgegevens toegestuurd van plaatsers uit jouw regio. Zij kunnen je vervolgens info en een prijsofferte opsturen over eender welk type tuinscherm.

 

Offerte ontvangen?

Nieuw tuinscherm plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.