Houten tuinschermen

houten tuinschermenEen tuinscherm is meestal uit tuinhout gemaakt.
Tuinhout is hout die speciaal aangepast is, doordat het tegen weer en wind bestand is en buiten kan staan zonder te gaan rotten.
Onder tuinhout zijn er verschillende categorieen hout.
In dit artikel bespreken we de meest gangbare soorten tuinhout, namelijk het tropische hardhout en het geïmpregneerde hout, de voordelen en nadelen van tuinhout en natuurlijk ook de prijs van tuinschermen uit hout.

Lees hier meer over alle vijf de duurzaamheidsklasses van tuinhout.


 

Hardhout

hardhout tuinschermDe eerste en meest gebruikte variant van tuinhout is ongetwijfeld hardhout.
Hardhoud is meestal hout afkomstig van loofbomen en dan meestal de tropischere soorten. De naam ‘hardhout’ zegt niets over de hardheid van het hout. Ook zachtere houtsoorten zoals de populier en de linde behoren tot dit type hout, dat vaak wordt gebruik voor houten schermen.
Echter heeft hardhout een veel dichtere structuur dan bijvoorbeeld zachthout. Hardhout heeft namelijk porieë.
Door deze porieën kan het hout makkelijker ademen, waardoor het hout opgeslorpt water makkelijk kan afvoeren en bijgevolg niet zal gaan rotten.
Hardhout wordt opgedeeld in verschillende duurzaamheidsklasses. Van 1 tot 3. Een duurzaamheidsklasse I wilt zeggen dat het hout van de hoogste kwaliteit is en bijgevolg ook iets duurder is. III is de laagste duurzaamheidsklasse. Goedkoper, maar gaat ook minder lang mee.

 

Voordelen en nadelen van hardhout

Nu je toch al enigszins weet wat hardhout is, kan je maar beter meteen de voordelen en nadelen van dit tuinhout te weten komen!

 

Voordelen

 • Hardhout is veerkrachtig, waardoor het tegen veel meer dan een stootje kan en ideaal dienst doet als houten tuinscherm.
 • Door de speciale opbouw van hardhout gaat dit tuinhout niet rotten en kan ze tegen alle weersomstandigheden.
 • Geluidsisolerend.
 • Mogelijk tot ze te overschilderen.

Nadelen

 • Hardhout is het duurste tuinhout.
 • Tuinhout is altijd gevoelig voor schrammen, putjes, …

Geimpregneerd hout

tuinscherm houtEen tweede vorm van tuinhout is geimpregneerd hout. Dit hout is bewerkt, waardoor de levensduur enorm wordt verlengd. Door deze toepassing kan het geimpergneerde hout immers tegen vocht en schimmels en worden insecten afgeschrikt; een absolute must voor houten schermen! Ook bij deze variant van tuinhout werkt men met duurzaamheidsklasses.

 

Voordelen en nadelen van geimpregneerd hout

Geimpregneerd hout is minder kwalitatief dan het duurdere hardhout. Waardoor het ook logisch is dat er buiten de voordelen, iets meer nadelen aan verbonden zijn.

 

Voordelen

 • Geen onderhoud nodig aangezien het tuinhout reeds is bewerkt.
 • Door de behandeling is geimpregneerd hout bestand tegen schimmels, water en insecten.
 • Ook hier heb je de mogelijkheid om het hout van een nieuw likje verf te voorzien.

Nadelen

 • Geimpregneerd hout bezit chemicalieen die in de natuur terecht kunnen komen.
 • Bij onderhoud of vervanging van geimpregneerd hout moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen aangezien chemische stoffen kunnen vrijkomen.
 • Minder sterk dan hardhout
 • Deze tuinschermen uit hout zijn ook gevoelig voor putjes en schrammetjes.

Houten tuinschermen prijzen

tuinscherm uit houtNu we een duidelijk beeld hebben geschept over de  verschillende houten tuinschermen, gaan we dieper in op de prijs van zo’n houten scherm.
De prijs van houten tuinschermen hangt af van verschillende zaken. Zo is er de duurzaamheidsklasse. Hoe beter deze duurzaamheidsklasse is, hoe duurder het hout zal zijn. Doch zal ook de sterkte en de levensduur veel beter zijn bij deze duurdere houten schutting.

Ten tweede hangt de prijs af van het soort hout. Zoals je hierboven al kon lezen zijn hardhouten tuinschermen veel duurder dan een geimpregneerde houten schutting.

Reken voor een tuinscherm van hardhout op een prijskaartje tussen €100,00 en €200,00.
De geimpregneerde houten schermen kost gemiddeld €50,00 maar is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieen.