Sierhekwerk

sierhekwerkLaat je niet misleiden door de naam ‘hekwerk’. Vaak wordt hierbij alleen gedacht aan tuinschermen of afsluitingen die uit een metaal gemaakt zijn.
Een hekwerk kan evengoed uit een metaal als een houtsoort of uit PVC worden gemaakt.

Het klopt wel dat bij een sierhekwerk vaak wordt gekozen voor metaal, aangezien men allerlei franjes en krulletjes aan de hekken kan toevoegen door het metaal te verwarmen en te bewerken. Bij hout en kunststof is dit een tijdsrovendere en bijgevolg duurdere klus, waardoor vaak niet voor sierhekwerken uit deze materialen worden gekozen, maar… Ze behoren dus wel tot de mogelijkheden!

 


 

Wat is een sierhekwerk

sierhekwerk vinylDe naam zegt het zelf al grotendeels: een sierhekwerk is een hekwerk dat versierd is.

Bij metalen hekwerk zijn deze versieringen vaak zichtbaar aan de bovenkant van het hek, waar krulletjes en vormen te zien zijn, of waar pijlen zijn gefabriceerd, … In sommige gevallen wordt het metaal ook op andere plaatsen van het hek bewerkt, om zo een niveauverschil te geven.

Bij hout is het typisch dat er golven worden gebruikt. Ofwel individueel per dwarslat, ofwel geleidelijker met het hekwerk mee. (Bekijk de foto’s hiernaast om te zien wat we hier exact mee bedoelen.)
Ook inkepingen in het hout behoren tot de mogelijkheden.

Bij kunststof kan het om een combinatie gaan van al het opgesomde van hierboven.
Bij polycarbonaat tuinschermen gaat het immers vaak over een composiet, waardoor je kan kiezen of je voor de golven gaat, of eerder voor het krullende van het metaal.