Haagafsluiting

haagafsluitingEen haagafsluiting wordt veel gecombineerd met een tuinscherm. Deze natuurlijke omheining is verkrijgbaar in heel wat verschillende soorten plantensoorten. De ene haag groeit veel sneller dan de andere, maar sommige snelgroeiende hagen zijn dan ook weer mooier dan de traaggroeiende plantensoorten…
In dit artikel helpen we je met de vragen te beantwoorden die je jezelf zeker moet stellen. Onderaan geven we ook nog even meer informatie over de mogelijke voor- en nadelen van een haagafsluiting.


 

Aandachtspunten bij het kiezen van een haag

Er zijn bepaalde zaken die je zeker in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van een haag.

 

Is de haag GROENBLIJVEND?

Een groenblijvende haag is een haag die het hele jaar zijn bladkleur behoudt en dus niet begint te verkleuren in de herfst of wintermaanden. Het tegenoverstaande van een groenblijvende haag is een bladverliezende haag.
De meeste groenblijvende planten zijn tropische planten en deze zijn natuurlijk niet geschikt om in België te groeien. Wij moeten het dus doen met coniferen (meestal naaldbomen.). Deze planten blijven het hele jaar door groen, doordat ze zo’n kleine blaadjes hebben en deze zelf eenvoudig kunnen vernieuwen.

Voorbeelden van groenblijvende hagen zijn:

 • Taxus
 • Hulst
 • Thuja
 • Buxus
 • Ligustrum

 

Is de haag TRAAG- of SNELGROEIEND?

haagafsluitingenBepaalde hagen groeien erg snel. Dat lijkt op het eerste moment misschien een fijn idee, aangezien je de plantjes dan klein (en goedkoper) kan aanschaffen tot ze snel de gewenste grootte hebben bereikt. Echter wordt het daarna een hele klus om de planten met enige regelmaat bij te snoeien.

Enkele traaggroeiende planten zijn:

 • Hulst
 • Buxus
 • Taxus

 

Is de haag WINTERHARD?

Een haag is pas winterhard als ze zonder te bedekken de (stevige!) winters in België kan overleven.
De meeste hagen zijn ook volledig winterhard, maar toch zijn er enkele die maar half-winterhard zijn. Om hun een beetje te helpen is het nodig dat je de wortels bedekt met hun bladeren of met een doek en dat je ze pas terug snoeit als de koudste dagen over zijn.

 

Heeft de haag BLOEMEN of fruit?

Voor veel mensen geen dealbreaker, maar wellicht aangenaam: heeft de haag fruit of bloemen hangen? In de meeste gevallen is het fruit van de haag niet eetbaar, maar de geur die van deze knoppen en bloemetjes komt is wel aangenaam. Het zorgt ervoor dat je tuin heerlijk geurt.
Let wel op bij bepaalde hagen; daar veranderen de knoppen in giftige bessen of bloemen.

Enkele hagen met bloemetjes of bessen/fruit:

 • Olijfwilg
 • Sierappel
 • Ribes sanguinem
 • Prunus lusitanica

 

Haagafsluiting planten

Wanneer je de haagafsluiting plant hangt af van welke plant je kiest.
De meeste hagen plant je het best al in het voorjaar (vanaf maart), doordat ze dan al goed zijn geworteld en hebben kunnen groeien tegen dat het terug winter wordt.
Anders kan je planten vanaf oktober. Belangrijk is dat je nooit plant bij nat weer of vorst.

 

Het aantal planten hangt wederom af van de plantensoort. Als de planten normaal van grootte zijn, kan je gemiddeld 4 tot 5 planten per lopende meter plaatsen.
Bij erg kleine planten, zoals buxus, kunnen er wel tot 10 per lopende meter worden gezet.