Draadafsluiting

draadafsluitingEen draadafsluiting is waarschijnlijk een van de meest gebruikte en meest simpele oplossingen. Je kan opteren voor verschillende soorten draadafsluitingen, maar belangrijk is dat je jezelf hierbij de vraag stelt voor welk doeleinde je deze draadafsluitingen wilt gebruiken.


 

Soorten draadafsluiting

In principe wordt draadafsluiting onderverdeeld in 2 grote groepen afsluitingen: draadpanelen en draadafsluiting op rollen.

 

Draadpanelen

draadpanelenDe sterkere variant van de twee zijn de draadpanelen.
Dit omdat de metalen draden waaruit de panelen zijn opgebouwd sterker en minder flexibel zijn dan de gaasafsluiting op rollen.
Draadpanelen worden aan beugels vastgemaakt die vervolgens in de grond worden gestopt en vastgezet met beton.

Deze draadafsluiting is verkrijgbaar in verschillende varianten! Zo zijn er rechte draadpanelen, maar ook gebogen draadpanelen zijn mogelijk!
Eeb draadpaneel is duurder dan een draadafsluiting op rollen, maar is veel sterker. Heb je dus een grote hond die koest moet worden gehouden, planten achter de afsluiting die nog kunnen groeien en bijgevolg op de afsluiting drukken, …? Opteer dan het best voor deze draadafsluiting!

Draadafsluiting op rollen

draadafsluiting op rollenIets minder sterk en iets minder duur zijn de draadafsluitingen die je op rollen kan aanschaffen.
De sterkste rollen zijn diegene die de kleinste mazen en de dikste draden hebben! Denk dus goed na waarvoor je deze draadafsluiting wilt plaatsen.
Wil je deze draadafsluiting toch gebruiken op plaatsen waar ze mogelijk toch weerstand krijgen? Opteer dan voor een bovenbuis of een betonnen plaat!
Een bovenbuis is een metalen buis die bovenop de afsluiting wordt geplaatst om zo een sterker geheel te creëren en ervoor te zorgen dan de draadschermen niet meer doorbuigen.
Een betonnen plaat dient ook voor meer stevigheid, maar wordt ditmaal onderaan de afsluiting geplaatst.
Let wel op, een draadscherm op rol is goedkoper maar is iets langer werk om te plaatsen!

Voordelen en nadelen van draadschermen

Voordelen

  • Goedkoper dan de meeste andere tuinschermen.
  • Draadschermen hebben geen tot weinig onderhoud nodig.
  • Er bestaan enkele eenvoudige manieren om je draadafsluitingen sterker te maken. (zie hierboven)

Nadelen

  • Minder sterke constructie dan vele andere tuinschermen.
  • Verkrijgbaar in relatief weinig varianten/kleuren.
  • Indien je draadafsluiting op rollen laat overgroeien door planten en niet versterkt, vangt deze tuinafsluiting meer wind op en kan ze omplooien of breken.

 

Prijzen draadafsluitingen

draadafsluitingenZoals eerder werd gezegd zijn draadafsluitingen veel goedkoper dan andere tuinschermen!
Reken voor de sterkere variant (draadpanelen) tussen 20 en 30 euro per meter. Voor de afsluiting op rollen betaal je ongeveer de helft, 10 tot 15 euro. Indien je kiest om deze draadrollen te versterken betaal je 2 tot 5 euro extra per meter.
Vergelijk ook met andere prijzen van tuinschermen